16 Ocak 2011 Pazar

Seo Nedir ?

Seo Nedir ?

Seo; search engine optimization' ın kısaltılmış halidir. Webmaster'ler arasında bu seo olarak bilinmektedir.

Bir web sitesi yaptığımızda amacımız sitemize ziyaretçi çekmektir. Bunu yapabilmenin en iyi yolu da arama motorlarındaki aramalarda üst sıralarda görünmektir. İşte bu noktada seo karşımıza çıkmaktadır.

Biz bu sitede yapmamız gereken herşeyi tek tek anlatacağız.

Aşağıda web sitemizin seo yani arama moturu optimizasyonlarını nasıl yapabileceğimizin bir listesini görmekteyiz. Bu işlemleri yaptığımızda arama motorlarının (google, yahoo ve diğerleri) örümcekleri sayfamıza saldıracak ve sayfamızı indexleyecekler.

Aşağıdaki işlemler rayına oturduğunda sayfamızın PageRank' ı artacak ve Google' da üst sıralara çıkacağız. Bütün aramalarda üst sıralarda geldiğimiz için sayfamıza ziyaretçi akmaya başlayacak.

Ancak şunu unutmalayalım; Arama motorları bazı insanlardan daha akıllı bir şekilde dizayn edilmişlerdir. Yapacağınız her türlü sahtekarlığı anlayarak sitenizi yukarı değil en dibe gönderebilirler. Kopya içerikleri anında tanırlar. Tüm web sitelerini indexledikleri için içeriğinizi diğer sayfalar ile karşılaştıracaklar. Eğer sitenizi kopya olarak mimlerlerse o zaman sitenizi çöpe atmalısınız. Bu yüzdendir ki web siteniz mutlaka özgün bir içeriğe sahip olmalıdır.

  1. Sitemizin sayfalarındaki başlıkların mutlaka sayfa içeriği için önemli olan anahtar kelimelerden oluşması gerekmektedir. Sayfa başlığı en fazla 70 karakter olmalıdır.
  2. Aynı şekile sayfa içeriğininde, önemli olan anahtar kelimeler ile ilgili bir içerik olduğuna dikkat etmeliyiz.
  3. Sayfaların adresinde mutlaka anahtar kelimelerin geçmesi gerekmektedir. "/" kullanım sayısı 4'ü geçmemelidir.
  4. Sayfaya eklediğimiz resimlerde mutlaka "alt" ve "title" taglarını kullanmalıyız.
  5. Sayfamızdaki anahtar kelimeleri mutlaka kalın bir şekilde işaretlemeliyiz.
  6. Bütün sayfalarımızda mutlaka meta description ve meta keyword tanımlamalarını yapmalıyız. (Bu tanımlamaların anahtar kelimeler olduğunu unutmayalım.) Bu tanımlamalar description için 160 karakteri geçmemelidir. Keyword ise en fazla 260 karakter olmalıdır.
  7. Sayfalarımızın html doğruluğu olmalıdır. Yanlış kodlanmış bir sayfa her zaman arama motorları için amatörce tasarlanmış sayfa demektir.
  8. Sayfanızdan verdiğiniz linkler kesinlikle kırık olmamalıdır.
  9. Sayfa içerisinden içeriğe uygun sayfalara bilgi linkleri verilmelidir. Bu sayfanın kalitesini ifade eder.
  10. Yazım kurallarına dikkat etmeliyiz.
  11. Sayfaların yaşı ne kadar fazla olursa o kadar iyidir. Bu yüzden sayfalarımızı uzun süre internette aktif tutmamız gerekmektedir. Pes edip sayfalarımızı silmemeliyiz.
  12. Sayflara yorum almaya dikkat etmelisiniz. Sayfaların sürekli güncellenmesi o sayfanın page rank'ını arttıracaktır.
  13. Sayfa içerisinde ilgili içerik ile ilgili başka sayfalar var ise oralara link vermeliyiz. (Böylece kendi sitemiz içerisindeki link değişimini yapmış bulunuyoruz.)
  14. Sayfa içi verdiğiniz linklerin mutlaka "title" taglarının tanımlanmış olduğuna dikkat etmeliyiz.

Bu kısımlar sitemizi nasıl tasarlayacağımız ile ilgili konulardı. Şimdi domain ile ilgili maddelere geçiyoruz.

  1. Site ismi içeriği en iyi anlatacak şekilde olmalıdır.(Örneğin : ttp://seopagerankbacklink.blogspot.com)
  2. Domain yaşı ve register süresi burada çok önemlidir. 5 senelik bir site ismi kayıt ettirirsek bu google için çok önemli bir kriter olacaktır.

Şimdide adresimiz için neler yapmamız gerektiğine bakalım.

  1. Google ve Yahoo arama motorlarına sitemizi eklemeliyiz.
  2. Sitemiz için SiteMap oluşturmalıyız ve arama motorlarına SiteMap' i göndermeliyiz. Bunu yaptığımızda arama motorları sayfamızı daha hızlı bir şekilde indexleyecektir.
  3. Arama motoru doğrulama araçlarını kullanarak sitemizin doğrulamasını yapmalıyız.
  4. Arama motoru örümceklerinin sitemizin indexlemesini nasıl yapacağını belirttiğimiz Robots.txt dosyasını oluşturmalıyız.
  5. Sitemizi Alexa' ya eklemeliyiz ve doğrulama kodunu sitemizdeki index dosyamızda tanımlamalıyız.
  6. Sitemizi açık link dizinlerine eklemeliyiz. Bunun için ben DMOZ sitesini tavsiye ediyorum.
  7. Backlink' lerimizi çok iyi ayarlamalıyız. Başka sayfalardan link almaya çalışmalıyız. Bunun için çapraz link değişimini öneriyoruz. Bu konuyu daha detaylı inceleyeceğiz.

Bunları eksiksiz yaptığımızda göreceksiniz ki sitemiz arama motorlarında üst sıralarda görünecek ve sitemize ziyaretçi akmaya başlayacak.

Böylece seo konusunu noktalamış bulunuyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder